Praat mee over de toekomst van de Sint-Bavokerk

Op dinsdag 23 oktober is iedereen welkom op een discussieavond over de toekomst van de Sint-Bavokerk. De kerk, de pastorie en de neoromaanse grafkapel in Noorderwijk zijn beschermde monumenten. Ze hebben nood aan een heropwaardering. De stad heeft het ontwerpbureau OMGEVING uit Berchem aangesteld om een beheerplan op te maken. Dit plan omvat een analyse van de monumenten en een langetermijnvisie. Om die langetermijnvisie uit te tekenen, wil de stad graag de mening van de inwoners van Noorderwijk horen.

De discussieavond vindt plaats in de Sint-Bavokerk en start om 20 uur. Bevestig vooraf uw komst via www.herentals.be/bavo of via tel. 014-28 50 50.

Op vrijdag 21 september stappen en trappen we naar school

Elk jaar tijdens de Week van de Mobiliteit (16 tot 22 september) is het op vrijdag Strapdag. Op deze autoluwe schooldag komen duizenden kinderen te voet of met de fiets naar school. Duurzaam naar school gaan is niet alleen leuk, het is ook gezond, goed voor het milieu en het zorgt voor meer veiligheid op de schoolroutes en aan de schoolpoort.

De Strapdag is een campagne van het Octopusplan. Deze organisatie streeft al sinds 2005 voor duurzaam woon-schoolverkeer en kindvriendelijke schoolomgevingen.

Vorig jaar lanceerde het Octopusplan de nieuwe visie waarbij naast mobiliteit en verkeersveiligheid ook aandacht gaat naar vergroening, ontmoeting, beweging en participatie. Herentals draagt deze doelstellingen hoog in het vaandel en is daarom lid van het Octopusplan.

Dankzij dit lidmaatschap kunnen alle basisscholen op het grondgebied van Herentals zich gratis inschrijven als Octopusschool. Octopusscholen ontvangen onder meer een mooi materialenpakket voor de organisatie van de Strapdag, de wintercampagne (FLITS) en de bewegingscampagne in mei (Parkour). Zij krijgen ook toegang tot een digitaal leerplatform voor verkeerseducatie en kortingen op materialen en activiteiten. Alle informatie over het Octopusplan en de Strapdag vindt u op www.octopusplan.info.

Verbeterde voetgangersvoorzieningen aan het station

De stad heeft enkele maatregelen getroffen om de veiligheid van voetgangers in de buurt van het station te verbeteren. Voetgangers die vanuit de Schoolstraat en Stationsstraat in de richting van het station wandelen, kunnen voortaan gebruikmaken van een nieuw stukje voetpad, een zebrapad en een voetgangersstrook.

Aangepaste verkeerssituatie tijdens wielerwedstrijd 't Scheef Kaderde

Op zaterdag 6 oktober vindt in Noorderwijk de wielerwedstrijd van 't Scheef Kaderke plaats. Het parcours loopt van de Ring langs de Kruisstraat, Schravenhage, Hoge Weg, Servaas Daemsstraat, Plassendonk, Acacialaan, Landweg en de Paradijsstraat terug naar de Ring.

Het stadsbestuur past de verkeerssituatie op het parcours tijdelijk aan zodat de wedstrijd in alle veiligheid kan verlopen. Van 12 tot 18.30 uur geldt er een parkeerverbod en van 13 tot 18 uur geldt er eenrichtingsverkeer in de richting van de koers. Alleen in Landweg (tussen Acacialaan en Paradijsstraat) blijft tweerichtingsverkeer mogelijk zodat de wijk Woud bereikbaar blijft.

Stadsloket open op zondag 23 september voor registratie orgaandonatie

Op zondag 23 september kunt u tussen 10 en 12 uur terecht bij het stadsloket om u te registreren als orgaandonor. De actie maakt deel uit van een televisieprogramma van VTM.

Als u sterft, kunnen uw organen mogelijk gebruikt worden om levens te redden. Het is belangrijk dat u daar nu al over nadenkt. Volgens de wet is iedere Belg een potentiële orgaandonor. U kunt hier officieel mee instemmen door u als orgaandonor te laten registreren in het rijksregister. Zo bespaart u uw nabestaanden moeilijke gesprekken wanneer u sterft en bent u zeker dat uw keuze gerespecteerd wordt.

Ook buiten de actiedag op zondag 23 september kunt u bij het stadsloket terecht. Maak een afspraak viawww.herentals.be/orgaandonatieof tel. 014-28 50 50. De registratie is gratis.

Preventieactie rond geestelijke gezondheid op de vrijdagmarkt

Tijdens de vrijdagmarkt op 5 oktober houdt de stad een actie rond geestelijke gezondheid. U kunt er kennismaken met enkele lokale instanties die werken rond geestelijke gezondheid. De blikvanger is een kleurrijke stand met gevoelsbuttons. Bent u trots, gelukkig, verward, moe, ... neem de button die het beste past bij uw gevoel, speld hem op en praat erover met elkaar.

De preventieactie kadert in de Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid. Onder het motto 'Samen Veerkrachtig' tellen we van 1 tot 10 oktober samen af naar de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid.

Hoe open staat de Vlaming tegenover autodelen?

Autodelen wordt naar voor geschoven als een mogelijke piste om de impact van verkeer op onze samenleving te verlichten. Om te weten hoe de Vlaming staat tegenover autodelen, organiseert de KU Leuven een online-enquête. De bevraging kadert in een onderzoek voor het steunpunt circulaire economie van de Vlaamse overheid. U kunt de vragenlijst tot 15 oktober invullen via deze link.

Wie deelneemt aan de enquête maakt kans op een leuke prijs. De resultaten van de bevraging vindt u later op www.vlaanderen-circulair.be.